wat niet vergeten Cuba?

Over drie maanden naar Cuba? Vergeet deze dingen ABSOLUUT niet!

Naar Cuba. Doe het nu nog, zeggen ze. Nu nog. Voordat Amerika en de Westerse Wereld er hun stempel op hebben gedrukt. Voordat je op elke straathoek Nederlands hoort (nu beperkt zich dat nog tot Frans, Duits en Spaans). Voordat je je rijst met kip en bonen bij een McDonald’s kunt bestellen. Ga naar Cuba. Nu nog. Dit zijn de dingen die je niet moet vergeten wanneer je naar Cuba gaat!

 

2-3 maanden vooraf – Vervoer regelen

Er zijn verschillende manieren om over het eiland te reizen. Met de bus (Viazul), met een gedeelde taxi (Taxi Collectiva) of met een huurauto. Het is maar net waar jij de voorkeur aan geeft. Persoonlijk vind ik de vrijheid van een eigen auto onbetaalbaar. In het geval van Cuba is dit letterlijk en figuurlijk. Een auto huren is hier zeker niet goedkoop. Voor het kleinste model (een Chinees merk genaamd Ceely) betaal je al gauw 65 euro per dag. Exclusief verzekeringen en brandstof. Wil je een stapje groter? Trek dan maar vast je portemonnee, want de prijzen schieten omhoog.

Buiten de hoge prijzen, zijn er ook te weinig huurauto’s. Niet alleen toeristen zijn namelijk geïnteresseerd. Ook locals maken er gebruik van. Om daarna met deze huurauto taxi te spelen. Toch een huurauto nemen? Begin dan minstens 2-3 maanden van tevoren met je zoektocht.

We found out the hard way, toen we twee weken van tevoren panisch op zoek gingen naar een auto. De prijzen liepen inmiddels uiteen van 1000 euro tot wel 3500 euro voor 18 dagen. Al onze aanvragen werden afgekeurd. Niks was meer beschikbaar. Maar hé, ga je überhaupt op vakantie als je van tevoren niet maximaal gestrest bent?

Ook in Cuba zelf bleek het overigens geen doen. In de een, twee, drie bureaus die we bezochten kregen we overal hetzelfde antwoord. “No. Zero cars available. Dikke doei.” Oké, die “dikke doei” verzon ik erbij, maar je snapt me ;).

 

vervoer Cuba

1 maand vooraf – de 3 V’s: Vaccinaties, Verzekering en Visum

In principe kun je dit (net als ik) allemaal in de week voor je vertrekdatum regelen. Maar wil je voorkomen dat je de dag voor vertrek nog halsoverkop naar Rijswijk (of erger: het consulaat in Rotterdam) moet, de trein kapotgaat en je er 6 uur enkele reis (niet overdreven) over doet, begin dan op tijd. Hier moet je aan denken:

 

Vaccinaties– Hepatitis A & DTP

Ik ben doodsbang voor naalden. Slaat natuurlijk nergens op, maar wat doe je eraan. Ik stelde het halen van m’n reisvaccinaties dan ook elke keer weer uit. De bijkomende kosten speelden daar natuurlijk ook bij mee. Voor Cuba heb je Hepatitis A & DTP nodig. Wanneer je op tijd bent, minstens 3 weken van tevoren, kun je Hepatitis A en B combineren. Deze moet binnen drie weken opnieuw worden gezet. Scheelt je uiteindelijk tijd én geld. En een prik. Heuj.

Zelf heb ik me bij de GGD laten vaccineren. Die zat immers om de hoek. Maar er zijn ook instanties die bij je thuiskomen. Kun je in the comfort of your own home flauwvallen bij het zien van die naalden.

Rabiës is daarnaast aangeraden maar niet verplicht. Ik nam hem niet, dus heb me drie weken lang moeten inhouden geen schattige straatkittens te aaien. Zoals je misschien op m’n Instagram hebt kunnen zien, is dat niet helemaal gelukt.

 

Verzekering (& Verklaring, de 4e V)

Zelf heb ik een doorlopende reisverzekering via Zekur (Van Univé, maar dan goedkoper). Kost me 5 euro per maand. En aangezien ik nogal spontaan reisjes kan boeken, geen overbodige luxe. Een tijdelijke verzekering kan flink in de papieren lopen, dus denk er eens over na wanneer je deze maand weer wordt doodgegooid met nieuwe polissen.

Verder heb je bij deze verzekering een Engelse verklaring nodig, waarin staat waarvoor je allemaal verzekerd bent. De kans is vrij klein dat je hem moet laten zien. Maar toch zonde als je terplekke nog een extra reisverzekering moet afsluiten. Ka-ching.

 

Visum

Voelde je een beetje frustratie in mijn rant aan het begin van dit segment? Voelde je goed. Laat je partner je niks wijs maken. Je hebt namelijk écht, ja echt, een visum nodig. Deze heb je met een dag in huis, maar we weten allemaal dat PostNL niet te vertrouwen is. Dus bestel hem gewoon op tijd.

Dit kun je eenvoudig doen via Cubavisa.net. Gevalletje vandaag besteld, morgen in huis. Kost je 29 euro per persoon en verzekert je van toegang tot je vakantiebestemming. Neem je deel aan een georganiseerde reis, dan regelen zij dit voor je. Al kan even navragen natuurlijk geen kwaad.

Vlieg je via Amerika/Canada? Dan schijn je hem niet nodig te hebben. Maar dat is een aanname. En je weet wat ze zeggen over aannames.

 

1 week vooraf – inpakken!

Hoera! Het is bijna zover! Tijd om je koffer in te pakken, maar wat stop je erin? Voor vrouwen lijkt het devies hier: kort, korter, kortst. Het liefst zo strak mogelijk. Niet helemaal het lichaam voor een croptop? Boeit niks, gewoon aantrekken, die handel. Al is een lange broek geen overbodige luxe, bijvoorbeeld als je wilt paardrijden of wanneer je het snel koud krijgt van airco’s.

Verder neem je wat cash mee. Euro’s, absoluut geen dollars. Wij hadden per persoon ongeveer 800 euro bij ons. Dit kun je bij banken of zogenaamde Cadeca’s eenvoudig wisselen voor CUC’s.

En Deet. Jongens, neem alsjeblieft Deet mee. Veel. Tenminste als je geen zin hebt om iedere foto 26 muggenbulten te moeten weg shoppen. Oh, en stroopwafels. Zelf nam ik daarnaast ook heel enthousiast m’n sportspullen mee, maar geen gym gezien. En kom op zeg. Het is vakantie, live a little.

 

Handige apps:

Maps.me

Google Translate

Zoals je misschien weet loopt Cuba lichtelijk achter wat betreft technologische ontwikkelingen. Hoewel iedereen er met een smartphone rondloopt heeft niemand internet. Ook GPS doet het er niet of nauwelijks. Maps.me is dus je grootste vriend! Download vooraf de kaart, en sla vast wat highlights op.

Daarnaast spreken de mensen in Cuba eigenlijk weinig tot geen Engels. Nu kwam ik redelijk weg met m’n Duolingo Spaans en kon ik nog net de weg vragen, eten bestellen en een kamer boeken, maar dan hielt het ook gauw op. Wil jij wel wat meer kunnen communiceren, download dan alvast Google Translate, met het Spaanse woordenboek. Gaat helpen. Trust me.

Download trouwens ook maar vast wat series op Netflix en een aantal Spotify playlisten. Dat ga je daar namelijk niet gedaan krijgen. Want na drie weken salsamuziek, wil je echt af en toe iets anders.

 

Verblijf

verblijf in Havana

 

Het valt je misschien op dat ik nog nergens over accommodatie heb gesproken. Dat is niet zonder reden. Wanneer je het echt, authentieke Cuba wil proeven slaap je in een Casa Particular. Bij mensen thuis, dus. Deze regel je ter plekke, of een paar dagen van tevoren. Je weet immers nooit hoe lang je op één plek blijft.

Wij verbleven de eerste paar nachten in een fantastische casa midden in Havana. Een absolute aanrader. Fanny geeft je super praktische tips, heeft geweldige kamers én een heerlijk balkonnetje (en een verstopte trap naar het dak, maar dat heb je niet van mij).

Hierover later uitgebreid meer in een blog met onze favoriete casa’s!

Dat was het voor nu! Deze dingen moet je niet vergeten wanneer je naar Cuba gaat. Later meer over verblijf, vervoer, de kosten en meer! Heb je nog vragen? Laat ze achter in de comments, ik probeer ze altijd voor je te beantwoorden!

Post a Comment