verblijf in Havana

Is Cuba duur? Geld & Budget tips! 

Wanneer je op zoek bent naar een bestemming voor je volgende low budget vakantie, sla Cuba dan gerust over. Natuurlijk, de cocktails zijn (relatief) goedkoop, voor een mojito betaal je gemiddeld zo’n 2 euro. Maar verder? In dit blog geef ik je een kijkje in ons kasboekje. Want hoe zit het met geld in Cuba? Wat is nou eigenlijk het verschil tussen CUP en CUC? Wat kost een overnachting ongeveer? En wat ben je kwijt voor een maaltijd? Met andere woorden: is Cuba duur? Een heleboel vragen waarop ik in dit blog antwoord ga geven.

 

Cuba geld

 

Maar laten we bij het begin beginnen:

 

Wat kost een vliegticket naar Cuba?

 

Een vliegticket naar Cuba kun je zo duur maken als je zelf wilt. Zit je vast aan de schoolvakanties? Trek dan maar vast je portemonnee. Goedkoop zal het dan zeker niet worden. Reis je buiten de schoolvakanties, ben je flexibel en heb je geen bezwaar tegen een overstap of twee? Dan heb je geluk! Je kunt dan vaak al een ticket voor 550 euro op de kop tikken!

 

Geen zin in een overstap, waardoor je vaak twee keer zo lang onderweg bent? I feel you. Hadden wij ook absoluut niet. Onze rechtstreekse vlucht met KLM kostte ons zo’n 750 euro per persoon. Dit is inclusief zoveel alcohol als je wilt, eten én gratis entertainment. Iets wat nog niet bij elke maatschappij zo vanzelfsprekend is.

 

Een taxi vanaf het vliegveld naar je casa of hotel in Havana kost vervolgens nog zo’n 30 euro. Vaak kun je dit tripje met euro’s betalen, maar geloof mij: de koers die taxichauffeurs gebruiken is niet in jouw voordeel. Daarnaast heb je voor Cuba een visum nodig, deze kost 29 euro bij Cubavisa.net.

 

Cuba duur

2 munteenheden in Cuba: de CUP en de CUC

 

Om het voor jou als toerist lekker makkelijk te maken kent Cuba twee munteenheden: CUP (de lokale Pesos) en CUC (Pesos Convertibles). 1 CUC is ongeveer 24 CUP waard. Met de CUP betaalt de lokale bevolking het grootste deel van hun dagelijkse behoeftes, bijvoorbeeld die eeuwige pizza’s van de pizzaboer om de hoek of een buskaartje. Jij krijgt als toerist voornamelijk met CUC’s te maken.

 

Wanneer je in de minder toeristische delen van Cuba belandt, of net buiten de stad verblijft is het handig om wat CUP’s bij de hand te hebben. Dit om bijvoorbeeld bananen en komkommers te kopen bij de lokale groenteboer, of om snacks te betalen bij de “snackbar”. Don’t get me wrong, de meeste winkeltjes nemen met alle liefde jouw CUC’s aan, maar ook hier: ze hanteren hun eigen koers, niet in jouw voordeel.

 

In veel restaurants staan beide valuta’s aangegeven op de menukaart. Reken voor de grap het verschil eens uit. Eet je bij een traditioneel Cubaans restaurant, en staat er wel een heel hoog bedrag op de rekening? Waarschijnlijk is dit dan in CUP’s. Delen door 24, dus!

 

 

Hoe kom je aan geld?

 

Laat je pinpas maar thuis, die werkt in Cuba toch niet. Een creditcard daarentegen wel, zolang het geen AmericanExpress is. De relatie tussen Amerika en Cuba is nog altijd niet optimaal. En daar gaat met Trump waarschijnlijk ook weinig verandering in komen.

 

Voor de eerste paar dagen is raadzaam om wat cash mee te nemen. Pinautomaten zijn namelijk niet zo makkelijk te vinden als in Nederland. Je meegebrachte euro’s kun je eenvoudig wisselen voor CUC bij de bank of bij een Cadeca (wisselkantoor).

 

Hoogstwaarschijnlijk zullen er vlakbij die wisselkantoren en banken Cubanen staan die je geld ook wel willen wisselen voor je. Tegen een zogenaamd heel gunstig tarief. Loop die vooral straal voorbij onder het mom van “no habla Espanol”. Grote kans dat je namelijk voor jouw euro 1 CUP krijgt aangeboden, in plaats van 1 CUC.

 

verblijf Cuba

Hoeveel kost het verblijf op Cuba?

 

Zoals je in dit blog hebt kunnen lezen, verbleven wij in casa’s, bij mensen thuis. On average, betaal je met z’n tweeën per overnachting zo’n 25 CUC (ongeveer 22 euro). Zeker wanneer je al bepakt en bezakt bij ze op de stoep staat zonder reservering. Wil je wat geld besparen? Boek dan een (paar) dag(en) vooraf je casa via Hostelworld.com of Homestay.com. Zo kun je per overnachting zeker 5-10 CUC besparen!

 

Vaak kun je bij je casa ontbijt bij boeken voor 5 CUC per persoon. Voor deze prijs krijg je minimaal koffie of thee, een fruitsapje, eieren (omelet of scrambled), toast of ander brood en een bord fruit. Afhankelijk van je casa kan dit nog aangevuld worden met verschillende soorten gebak. Je zult nooit met honger de deur uit gaan. Wel met een sugarrush.

 

Natuurlijk is het goedkoper om buiten de deur te ontbijten. Maar geloof me, dat ontbijt is nooit zo uitgebreid en zo lekker als bij je casa. Sla vooral dat fruit niet over, want dat is toch echt waar je je vitamines vandaan moet halen deze trip!

 

Avondeten – hoe duur zijn de restaurants?

 

Hoeveel je avondeten kost ligt helemaal aan jou. Zo heb je bijvoorbeeld vaak de mogelijkheid om voor een paar CUC mee te eten in je casa. Heb je hier niet zoveel behoefte aan, en ga je liever alleen op pad? Dan wordt het dus een restaurant. Over het algemeen geldt de regel: hoe lokaler, hoe goedkoper. Zo aten wij de eerste avond met z’n tweeën voor 7 CUC. Voor dit geld kregen we allebei een groot bord met rijst, bonen, kip en wat groenten. En een paar rare blikken en een hoop gezucht toen we in ons beste handen en voeten Spaans probeerden te bestellen.

 

Buiten deze lokale, vaak goed verstopte restaurantjes, zijn er ook genoeg “normale” restaurants. Voor een hoofdgerecht betaal je hier ongeveer 10-14 CUC. Iets goedkoper dan in Nederland dus, maar niet veel. Een mojito, of andere rumcocktail, kost zo’n 2-3 CUC per glas. Voor een flesje water of een colaatje (Tùcola, geen Coca-Cola) betaal je meestal 1 CUC.

 

Je kunt in Cuba trouwens niet uit de kraan drinken, je zult dus flessen water moeten kopen onderweg. Het zal je verbazen hoe moeilijk dat is. Waar ze in Cuba wel op iedere straathoek rum verkopen is water soms echt lastig te vinden. Reken voor een grote fles water zo’n 1.5 CUC. Sla vooral in, wanneer je een verkooppunt tegenkomt!

 

Varadero duur kosten

 

De uitstapjes

 

Je gaat niet naar Cuba om de hele dag op het strand te liggen. Sterker nog, zoveel strand is er helemaal niet. Uitstapjes zullen dus een groot deel van je dagelijks budget opslokken. Ook deze kun je zo duur maken als je zelf wilt. Mijn tip? Ding af! Grof. Zeker wanneer de eigenaar van je casa (ik kijk naar jou, Oscar!) wel even iemand opbelt.

 

Zo betaalden wij voor een dagdeel (4 uur) paardrijden in Viñales 75 CUC met z’n tweeën. Toen we even later een ruiter leerden kennen bleek dat de helft eigenlijk al aan de dure kant was geweest. Sla er dus zeker even die Lonely Planet op na, of schrijf van tevoren wat prijzen op die je online gevonden hebt. Internet is schaars, dus even opzoeken of een prijs een beetje redelijk is, zit er niet in.

 

Hoeveel kost het vervoer?

 

Ben je gehecht aan je vrijheid en aan je personal space? Ga dan voor een huurauto. Zoals je hier hebt kunnen lezen, boek je deze ruim van tevoren. Het goedkoopste model kost al gauw 60 euro per dag, exclusief verzekering (10 euro per dag) en benzine (ook nog eens 10 euro per dag). Let wel: ook de dagen dat je niet rijdt, betaal je deze kosten. Een andere optie is dus om met de bus, of met een taxi over het eiland te karren.

 

De Viazul

 

Dit is een grote tourbus die het hele eiland over gaat. Tickets voor deze bus kun je ruim van tevoren hier kopen, of een dag van tevoren bij het Viazul kantoor van de stad waarin je verblijft. Cuba is een groter eiland dan je denkt, er kunnen dus zeker busreizen van + – 15 uur bijzitten. Tip: neem dan de nachtbus. Bespaart je nog een overnachting ook. Houdt er rekening mee dat je ook nog vervoer van en naar de opstapplek moet regelen. Ter indicatie: een ritje met de Viazul van Havana naar Viñales kost je zo’n 10.50 euro per persoon.

 

Of het een aanrader is, zo’n busreis? Nou, hierbij een kleine greep uit twee van mijn notities die ik maakte tijdens onze nachtrit van Santiago de Cuba naar Varadero:

“De viazul is in ieder geval een hit or miss. De ene dag reis je semi-comfortabel het eiland over zonder al te veel gedoe. Het andere moment is je stoel kapot, lekt de airco, en houden de andere passagiers met niemand anders rekening dan met zichzelf en de persoon aan de andere kan van de lijn. Voeg naar nog een jankende baby aan toe, en je nachtrit is een feestje. Maar goed, je bent jong en je wil wat. Strand. Dat is wat je wil. Nog maar 15 uur te gaan…”

“De wc’s onderweg zijn helemaal om te janken. Waar je de toilet juffrouws voor betaalt mag Joost weten, maar in ieder geval niet voor een schoon of werkend toilet. Zit je dan. Met je ene hand panisch de deur tegen houdend, bang dat er iemand binnen komt. En met de andere jezelf proberen droog te wapperen, want wc-papier is er natuurlijk niet.”

 

Taxi Collectivo

 

Voor kortere stukjes raad ik een taxi collectivo aan. Vaak is dit iets duurder dan de Viazul, maar je wordt wel van deur tot deur gebracht. Deze taxi deel je vaak met andere reizigers. Niet altijd even comfortabel dus. Ik kan met nog het ritje van Cienfuegos naar Trinidad herinneren. Waar we met drie mensen en 6 koffers over het niet al te beste wegdek van Cuba hobbelden. Heb nog steeds blauwe plekken om het te bewijzen.Hetzelfde ritje van Havana naar Viñales kost met de taxi ongeveer 20 CUC (17.50 euro).

 

Havana uitstapjes duur

 

 

Dus is Cuba duur?

Heel kort door de bocht: ja. Wij bleven in totaal 23 dagen weg, en hebben inclusief vlucht zo’n 2000 euro per persoon uitgegeven. Zonder vlucht komt dat neer op zo’n 1250 euro voor het verblijf, al onze taxi en busritjes, al het eten (en alle rum), alle uitstapjes én alle souvenirs. Dat betekent dat we per dag ongeveer 55 euro hebben uitgegeven. Altijd leuk om even terug te zien en nog een keer de pijn te voelen die zo’n grote uitgaven met zich mee brengt, haha!

 

Ga jij binnenkort naar Cuba op vakantie en heb je meer vragen? Laat ze vooral achter in de comments. Ik zal mijn best doen ze zo goed mogelijk te beantwoorden!

Post a Comment