IJsland waar het niet gaan kan Reykjavik

IJsland #1 – Waar het niet gaan kan

Voor iemand die houdt van klagen over het weer, stiekem toch een beetje bang is in het donker en daarnaast een bloedhekel heeft aan alles wat te maken heeft met degelijk schoeisel, is IJsland misschien niet de eerste bestemming die je te binnen schiet bij het boeken van een weekje ertussenuit. Toch heb ik zojuist Reykjavik en omgeving mogen openkrassen op m’n Scratch Map. Mét een IJslandse kroon welteverstaan.

IJsland single gloves

Om eerlijk te zijn heeft IJsland nooit hoog op m’n travel to do list gestaan. Bikini’s en kokosnoten genieten over het algemeen mijn voorkeur. Maar geen enkele zichzelf respecterende Nederlander heeft ooit een goede aanbieding kunnen weerstaan. Zo ook ik niet. Combineer dit met een snelle Google Image search, en twee vliegtickets lagen in mijn virtuele winkelmandje. Plus nieuwe winterwear, want ja, in IJsland zou het wel eens frisjes kunnen zijn. Die outfits bleken drie maanden later bij aankomst geen overbodige luxe. Gewapend met onder andere een panty, thermo ondergoed, nog een legging, een spijkerbroek, een hemd, een topje, een fleecetrui, een jas, een sjaal, twee paar handschoenen, drie paar sokken, afzichtelijke wandelschoenen met roze veters én een wollen muts hebben we de koudste winter in 30 jaar proberen te trotseren. Behalve temperaturen ver onder het vriespunt hebben ook de wind en de sneeuw ons geen moment met rust gelaten.

IJsland koffie

Maar was het de kou, wind en sneeuw waard? De afgestorven vingers die alleen met vele kopjes koffie te redden waren? De valpartij(en) op het ijs? De klonten sneeuw in je haar? De lege bankrekening? Die ochtend dat we met ons koekblik van een huurauto tegen de vangrail aanreden, welke we door een razende sneeuwstorm niet hadden gezien, dacht ik van niet. In tegendeel. Gelukkig heeft deze fuck-het-Noorderlicht-stemming niet al te lang aangehouden, waardoor ik toch het volgende antwoord kan geven op mijn eigen vraag:

Ja. Absoluut. En ook al was Reykjavik zelf niet helemaal wat ik ervan verwachtte, de rest van IJsland destemeer. Komende weken zal ik dan ook m’n best doen om zo uitgebreid mogelijk verslag te doen van al onze avonturen in en om het ongerepte landschap van mijn nieuwe favoriete eiland. Ofja, gedeelde 1e plaats met m’n jeugdliefde Curaçao uiteraard. Ik beloof alvast veel foto’s, grappige inzichten (al zeg ik het zelf), nuttige tips en een hoop gevloek. Voor nu houdt ik het bij wat beeldmateriaal en een gouden tip: boek dat ticket!

Ontdek, net als ik, dat wanderlust gaat waar het niet gaan kan.

ijsland fiets

Post a Comment