freelancer gratis werken exposure

Van exposure kan ik geen boodschappen doen

Wat zou het leven mooi zijn als ik op een dag bij m’n huurbaas aan zou kunnen komen met de tekst: “Nee, deze maand betaal ik mijn huur niet.”. En om hem dan bij het zien van zijn verbaasde blik te kunnen vertellen dat ik een blog over zijn appartement heb geschreven. Want ja, “Dat is toch goede exposure voor jou!” Of dat ik de supermarkt binnenloop, m’n mandje vollaad en dan bij de kassa doodleuk vermeld dat dit een proefaankoop is. En dat ik die bananen, vissticks en waterijsjes dus niet ga afrekenen. Dat doe ik de volgende keer wel, als het me bevalt. 

Klinkt gek toch? Werken zonder er betaald voor te krijgen? Toch is dit voor veel (beginnende) copywriters (en andere creatieven) zoals ik dagelijkse kost.

We bieden je toch een podium?

Met de komst van het internet lijkt iedereen wel een leuk verhaal te kunnen typen. En daar maken opdrachtgevers gretig gebruik van. Ga als freelancer maar eens op zoek naar een opdracht. Site na site, blog na blog en zelfs de overheid (!) verwacht dat jij gratis en voor niets je diensten aanbiedt. Zijn ze toch bereid je te betalen? Dan niet zonder eerst een gratis proefartikel (dat uiteraard wel gepubliceerd wordt), of een proefperiode die niet facturabel is. Met andere woorden: ik moet tijd, moeite, talent (mag je dat over jezelf zeggen?) en jaren ervaring investeren om jouw site te vullen. Waardoor jij meer geld kan verdienen. Waardoor jij die bananen, vissticks en waterijsjes wel weer netjes kunt betalen bij de lokale supermarkt. Hoe zit het dan met mijn waterijsjes?

Plezier, kennis of winst

Natuurlijk ligt het probleem niet alleen bij de opdrachtgever. Soms zijn opdrachten zó leuk dat je er zelfs geld op toe zou willen leggen. Gratis werken is dan heel verleidelijk. Totdat volgende maand die huurbaas weer op de stoep staat. Het blijkt dus een vicieuze cirkel te zijn. Opdrachtgevers die niet willen betalen voor de diensten van een ander en freelancers die er met beide benen intrappen (schuldig…).

Eigenlijk zou een klus je altijd twee van de volgende drie dingen op moeten leveren: plezier, kennis of winst. Is een opdracht niet leuk of kan ik er niks van leren? Dan moet er, in mijn beleving, iets anders tegenover staan. En dat anders, is geld.

Een oplossing voor dit steeds groter wordende probleem? Die heb ik ook niet zo 1, 2, 3. Maar de volgende keer dat jij een copywriter (of designer, of fotograaf) inhuurt, denk dan ook eens aan zijn lasten. Aan die waterijsjes.

Denk jij na het lezen van dit blog “Hé, die Femke, die schrijft leuk, die kan ik wel gebruiken!”? Stuur me dan vooral een mail. Maar alleen als je me wil betalen. In kennis. In plezier. In geld. Of waterijsjes (GRAPJE).

Post a Comment