Tips duurzamer leven

6 tips voor een duurzamer leven, thuis en op kantoor

In dit blog deel ik 6 tips met je, voor een duurzamer leven. Thuis en op kantoor. Want wat kan ik, in m’n eentje, doen aan een beter milieu? Aan een betere wereld, want die begint ten slotte bij jezelf? In ieder geval stoppen met excuses maken.

“Waarom zou ik minder vlees eten, die kip is toch al geslacht, dan kan ik ‘m beter opeten?” “Als ik deze plastic waterflesjes niet koop, koopt iemand anders ze wel, dus dat heeft toch geen zin?” 

Luister. Je hoeft echt niet in je eentje de wereld te redden. Maar elke PET fles die minder wordt geproduceerd omdat er te weinig vraag naar is, is er één. En elke schildpad of dolfijn die gewoon z’n leven kan leiden doordat er minder plastic rietjes worden verbruikt in de wereld, is er één. 

Geen propaganda hier hoor! 

Ik ga je in dit blog niet proberen te bekeren tot veganisme (ben zelf namelijk ook geen veganist). Ik ga je ook niet indoctrineren met horrorverhalen en zielige filmpjes in de hoop dat je stopt met plastic tasjes kopen in de supermarkt. Ook ga ik niet lopen zeuren over die boterham met Nutella in je tas, omdat er toevallig palmvet in zit. 

Gewoon een bietje duurzaam 

Zelf ben ik naar aanleiding van zo’n zielig filmpje (die ene met die schildpad) steeds bewuster bezig. Net begonnen, en nog een lange weg te gaan. Verre van perfect, maar is dat een realistisch doel? Graag neem ik jullie mee in mijn zoektocht naar duurzaamheid. Gewoon een beetje bewuster leven. Doorhebben dat acties consequenties hebben. Nobody’s perfect, en ik al zeker niet. Dus without further ado, 6 tips voor een duurzamer leven: 

1. Stop met single-use plastic! 

 

Single-use plastic is een van de meest schadelijke soorten plastic, de naam zegt het namelijk al: je gebruikt het eenmalig, en gooit het dan weer weg. Denk aan plastic (water)flessen, rietjes en die eindeloze stapels boodschappentassen. Doe het niet! Behalve dat deze artikelen vaak niet goed zijn voor jezelf (hallo BPA?), zijn ze ook alles behalve goed voor het milieu. Vervang ze dus voor een duurzamere variant. 

Koop een Dopper (verdient zichzelf gewoon terug) of een andere mooie waterfles. En die watercooler op je werk? Lekker links laten liggen, het water in Nederland is gewoon drinkbaar en vaak lekkerder dan in zo’n plastic vat! Koop roestvrijstalen of bamboe rietjes (ik kocht de mijne hier, #nospon). En zorg ervoor dat je altijd een katoenen/herbruikbare tas bij de hand hebt. Beter voor de wereld én je portemonnee! 

duurzaamheid thuis

2. Trek een trui aan

Het wordt gelukkig weer warmer, maar je weet het natuurlijk nooit met die Nederlandse zomers. In plaats van dat je de verwarming een standje hoger zet, trek gewoon een trui aan. Na deze barre winter heb je er waarschijnlijk toch genoeg! Is alleen een trui niet voldoende? Dan geef ik je bij deze toestemming om je fleece dekentje onder het stof vandaan te halen. Maar pas wel op met je in het openbaar vertonen hiermee, niet goed voor je street cred. 

3. Meatless Monday

Ben jij team vlees of team iets minder vlees? De wereldwijde veehouderij is volgens de VN verantwoordelijk voor 14.5% van alle uitstoot van broeikasgassen. Dat is evenveel als alle transport ter wereld bij elkaar. Door de stijging van deze gassen warmt de aarde steeds meer op, wat weer zorgt voor een instabieler klimaat. Hoe leuk ik het ook vind om in april al in bikini in het park te liggen, echt normaal is het niet. En de laatste keer dat de elfstedentocht georganiseerd werd? Mijn zusje was nog niet eens geboren! 

Eet dus eens wat minder vlees. Zo hebben wij bij ons thuis “Meatless Monday” geïntroduceerd. Dan eten we Vega of Vegan! In de praktijk vaak wel wat meer dagen per week, maar maandag sowieso. En Vega hoeft echt niet moeilijk te zijn! Er zijn op Pinterest genoeg recepten te vinden waarvoor je niet langer dan een half uur in de keuken hoeft te staan. 

4. Hou op met die reclamefolders

Je bent je moeder toch niet? Jij als millennial weet het internet altijd en overal te vinden, dus waarom niet voor aanbiedingen? Zo’n nee/nee sticker op je brievenbus scheelt je daarnaast een hoop zooi. Want zeg nou zelf, hoe vaak belandt het boekje van de Zeeman onaangeraakt in de papierbak? Nergens voor nodig dus! Gemeente Amsterdam voerde op 1 januari 2018 al de zogenaamde ja/ja sticker in. Hiermee moeten Amsterdammers dus bewust “ja” zeggen tegen folders. Geen sticker? Geen verspilling!

5. Gooi minder weg!

Minder weggooien

Een tweeledige tip. Gooi minder weg. En om dit te bereiken: koop minder. Ga naar de supermarkt met een lijstje. I know, burgerlijk. Zeker wanneer je het doet zoals ik: zondagavond, in m’n legging,  scanner in de ene hand, boodschappenlijstje in de andere. Hoogtepunt van de week. Maar hè, het werkt. Niet alleen koop ik geen troep die ik niet nodig heb (en later in de prullenbak verdwijnt), ook  bespaar ik bakken met geld door niet elke avond het snoepschap van de AH leeg te roven. Heb je toch eten over? Koop van die handige glazen bakjes met deksel bij Ikea en gooi het in de vriezer. Scheelt weer een keer koken! 

6. Maak gebruik van die Hollandse dijen

En pak eens wat vaker de fiets! Is het echt nodig om de auto te pakken naar de sportschool, of naar die winkel drie straten verderop? Laat dat ding eens links liggen en snuif de frisse buitenlucht op. Vaak kom je nog sneller op je bestemming aan ook. Je kunt lekker alle binnendoor weggetjes nemen! Kom je er niet onderuit, is je bestemming te ver? Neem dan de trein of carpool. Kun je alleen niet keihard meezingen met die slechte hits op de radio (guilty…). 

Post a Comment